
TARAKLI EVLERİ
Uluslararası Cittaslow Birliği’ne 2011'de kabul edilen ve sakin şehir unvanıyla bilinen Sakarya’nın Taraklı ilçesindeki tarihi evler, Osmanlı mimarisiyle görenleri adeta büyülemektedir.
İki ve üç katlı olan yapılar Osmanlı mimarisini yansıtmanın yanı sıra ziyarete gelenleri de tarihi bir yolculuğa çıkartmaktadır.
Doğa ile iç içe olan ve Osmanlı döneminden günümüze uzanan tarihi Taraklı evleri ilçeye özel bir hava katmaktadır.
Sokak dokusu bozulmayan Taraklı Evleri’nin bulunduğu yer sit alanı ilan edilerek koruma altına alınırken 2021 yılında Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü tarafından “En İyi Turizm Kırsal Yerleşimleri ve Köyleri Girişimi” ödülüne layık görüldü.
Taraklı Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Bey tarafından fethedilen ilk yerleşim alanlarındandır dolayısıyla Taraklı, Osmanlı Devleti’nin kuruluş toprağı Osmanlı Beyliği’nin Anadolu Selçuklu'ya yarı bağımlı olduğunu göz önüne alındığında Taraklı’nın bize bu iki büyük İslam devletinden miras kaldığını anlaşılabilir.
Taraklı evleri Osmanlı mimarisinin hemen hemen tüm özelliklerini taşır. Duvarları yüksek, binalar iki üç katlı, zemin katı ağır, depo, kiler olarak kullanılır. Pencerelerinde ikinci katından itibaren ahşap kafesler vardır bunlara muşabak denir, bunların amacı evin içinden dışarısı görülür ama dışarıdan içerisi görünmez.Taraklı evleri cumbalıdır, mekanın geniş gözükmesi için cephe yerine oturulduğu zaman üç cephe birden görünür.
Taraklı’ya ilgi yoğun bu sebeple yurtiçi ve yurtdışından turizm amaçlı ziyaretler düzenlenmektedir. Taraklı’da 100 civarında ev tescillidir. Bunlardan yaklaşık 6 tanesi restore edilmiştir.
Taraklı Evleri, uzun yıllar ayakta kalabilmiştir. Üstelik yemyeşil bir doğanın içinde yer almaktadır. Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçları ile bu iki tepe arasındaki vadide kurulu, Taraklı’ya, Göynük cihetinden gelen dere de bu manzaraya ayrı bir güzellik katmaktadır.