
NEREDE KALINIR?
Taraklı, Sakarya’nın güneydoğusunda yer alan bir ilçedir. 1987 yılında ilçe olmasıyla birlikte gelişmeye ve büyümeye başlamıştır. Günümüzde ülkemizde sadece 11 tane bulunan Sakin Şehirlerden birisidir. Son yıllarda turizm alanında öne çıkan bir ilçe olmayı başarmıştır. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerin arasında yer alan bir ilçe olması, barındırdığı tarihi ve doğal güzellikleri ile turizm alanında gelişmeye devam etmektedir. Peki, Taraklı’ ya gelindiğinde konaklama yapılabilecek yerler var mıdır? Taraklı’ nın bu kadar tanınmasında tarihi Taraklı Evlerinin rolü oldukça büyüktür. Konaklama yapılacak yerler de genel itibariyle Taraklı Evleri şeklinde olan konaklardır. Bunlar;
Kadirler Konağı: “Tarih ve konforun eşsiz uyumu” sloganı ile günümüzde konaklama hizmeti veren Kadirler Konağı bundan 150 yıl önce inşa edildi. Çakır Abdullah Bey tarafından eşi için yapılan bu konak için 2 evlik kereste kullanılmış. Osmanlı yapısı olarak yapılan konak aslına bağlı olarak restore edildi. Konağın duvarları Osmanlı tarzı motiflerle aslına bağlı olarak işlendi. 3 katlı olan konağın giriş katı kışın sıcak yazın serin olma özelliği taşıyan taş duvarlarla örülüdür. Giriş kat, restoran olarak hizmet verirken diğer iki kat birbirinden bağımsız odalardan oluşur. Konak, 7 oda ve 14 yataktan oluşur. 24 saat sıcak su ve internet bağlantısı olan konağın üç tarafı Taraklı manzarası görür. Konakta verilen yemekler yöresel ağırlıklı olmak üzere çeşitlilik gösterir.
Çakırlar Konağı: “Yüzlerce yıllık tarih içinde konaklama keyfi” sloganıyla günümüzde konaklama hizmeti veren Çakırlar Konağı 140 yıl önce inşa edildi. Taraklı ilçesinin geleneksel yapı elemanları olan ahşap malzemeler ile restore edildi. Konak, ilçenin doğal çevresine uyumlu yapısıyla oldukça dikkat çeker. Her kata özel iki yatak odası imkanı sunar. Ayrıca dörder kişilik 2 ayrı kat ile ister komple ister ayrı ayrı kiralama imkanı sunar. Grup misafirler için de ek yatak kapasitesi de oluşturur. Böyle durumlarda komple konak 16 kişilik bir kapasiteye sahiptir. Konağın alt katında bulunan kahvaltı salonu köy kahvaltısı hizmeti sunar. Ancak bu kahvaltı konaklamadan ayrı ücrete tabidir. Ayrıca kahvaltı salonu yöresel ürün ve hediyelik eşya alma imkanı da sağlar.
Hacı Rıfatlar Konağı: Dört mevsim hizmet veren 100 kişilik dubleks alana sahiptir. Ahşap ve taş işçiliği ön plana çıkartılarak otantik bir şekilde yapılmıştır. Eski yapısı hiçbir şekilde bozulmadan restore edilen Hacı Rıfatlar Konağı 250 kişilik açık alanıyla dere kenarına paralel oluşturulmuş oturma alanlarına sahiptir. Konak, hafta sonu ve hafta içi gezi ve turlarının uğrak yeridir. Güvenli, temiz, doğayla baş başa huzurlu ve ekonomik bir tatil geçirebilme imkanı sunar.
Hanımeli Konağı: 1907 yılında yapılan Hanımeli Konağı 2008-2010 yıllarında aslına sadık kalınarak restore edildi. Eski ve ahşap Osmanlı yapısıdır. Birbirinden farklı kemerli, küçük camlı, ahşap kafesli sürgülü pencereleri, balkonları vb. ile Osmanlı mimarisinin birçok özelliğini barındırır. Günümüzde misafirlerini ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyan butik otel olarak hizmet verir. Konak, misafirlerine Osmanlı evi ruhunu yansıtmak için eski çeyizlerden seçilen nadide parçalarla dekore edildi. Konak, uzun kış gecelerinde restoranında patlamış mısır veya kestane kebap eşliğinde film izleme keyfi sunar. Çok sık olmasa da zaman zaman düzenlen çok eski bir Taraklı hikaye anlatma kültürü olan Yalaza Gecelerine de katılabilme fırsatı sunar.